Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura rabarbarowa z pomarańczą i kardamonem

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 1 kg
cukier 1 kg
pomarańcza 2 szt.
kardamon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura rabarbarowa z pomarańczą i kardamonem

Rabarbar (1 kg - waga po obraniu) umyć, obrać i pokroić 1-2 cm plastry. Zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin, by rabarbar puścił sok, a cukier się rozpuścił. Po tym czasie rabarbar przełożyć do garnka z grubym dnem. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Pomarańcze umyć, sparzyć i zetrzeć skórkę, dodać do gotującego się rabarbaru. Z pomarańczy usunąć błony, plasterki rozdrobnić i wrzucić do konfitury. Gotować wszystko do uzyskania pożądanej konsystencji.

Gorącą konfiturę rozlać do wygotowanych słoików i postawić do góry nogami. Całkowicie wystudzić.

Smacznego :)

Z podanych składników wyszły mi 4 słoiczki po 250 ml.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 08.06.2013 13:32
Dobry przepis na konfiturę.
Alex_M 08.06.2013 10:11
swietny pomysl na konfiture!
iwi 08.06.2013 00:25
Ciekawe rozwiązanie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak