Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura pomidorowa z cytrusami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory malinowe 3 kg
cukier 1 kg
cukier trzcinowy 1 kg
pomarańcze 1 kg
cytryny 3-4 szt.
limonki 2-3 szt.
żel-fix 2:1 3 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura pomidorowa z cytrusami

Pomidory sparzyć, zahartować w zimnej wodzie z lodem, obrać, pokroić w cząstki - włożyć do szerokiego rondla.
Pomarańcze, cytryny i limonki wyszorować, sparzyć i osuszyć - zetrzeć z nich skórkę (bez albedo!), a owoce podzielić na cząstki i obrać z dzielących je błonek.
Cząstki cytrusów pokroić w mniejsze kawałki i dodać do pomidorów
Wszystko zasypać cukrem białym i trzcinowym - wymieszać, nakryć i pozostawić na 2-3 godziny w ciepłym miejscu.
Po tym czasie postawić garnek na małym płomieniu i, cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia.
Nakryć i dusić 30-45 minut, aż pomidory i owoce się rozgotują - wówczas odkryć i dusić do czasu, aż całość odparuje i zgęstnieje.
Na koniec wsypać żel-fixy, jak najdokładniej wymieszać (można mikserem) i gotować jeszcze 5 minut często mieszając.
Gorącą konfiturą napełnić wyparzone średnie słoiczki (300-500ml), zakręcić wygotowanymi pokrywkami i odstawić dnem do góy - nakryć kocem lub grubym ręcznikiem i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Nie pasteryzować!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 26.07.2012 08:08
SUPER;)
Habibi 26.07.2012 07:25
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak