Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomarańcza

    2 kg
  • cukier

    500 g
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • goździki mielone

    3/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie pomarańcze dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Obieramy je dokładnie ze skóry, tym razem posłużyłam się nożem jak przy obieraniu jabłka i poszło mi zdecydowanie lepiej, niż poprzednio. Obrane skórki z 3 pomarańczy odkładamy na bok, a resztę skórek chowamy, żeby później zrobić z niej przetwory.
Obrane pomarańcze dzielimy na cząstki i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do rondelka w którym będziemy je smażyć i zasypujemy cukrem.
Obrane skórki z 3 pomarańczy dokładnie oczyszczamy z albedo, czyli białego miąższu i kroimy w cieniutkie paseczki. Wkładamy je do garnuszka, zalewamy wodą, tak aby całkiem je zakrywała, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 3 minuty, po czym je odcedzamy. Czynność tę powtarzamy jeszcze dwa razy, w ten sposób pozbędziemy się goryczki, która jest w skórce.
Skórki przekładamy do rondelka z owocami i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawy i gotujemy około 40-50 minut, aż skórki będą szkliste, a sok nieco odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym gotujemy przez kolejną godzinę.
Jeśli konsystencja konfitury wyda nam się odpowiednia przekładamy ją do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i studzimy do góry nogami. Jeśli natomiast wyda nam się za rzadka możemy ją jeszcze odparować na małym ogniu, aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat