Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura pomarańczowa z dodatkiem kardamonu

4.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Konfitura pomarańczowa z dodatkiem kardamonu świetnie smakuje do przełożenia naleśników, posmarowania kromki chleba, a nawet solo. Gdy cena pomarańczy spada, zawsze kupuję ich trochę więcej, aby przygotować domową konfiturę. Uwielbiam zapach unoszący się po domu, gdy w kuchni gotuję konfiturę pomarańczową. 

Składniki:

pomarańcza 2 sztuki
fruktoza 10 łyżek
Kardamon mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura pomarańczowa z dodatkiem kardamonu

Są tutaj fani domowych przetworów? Ten przepis jest specjalnie dla Was. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji przygotowywać domowej konfitury z pomarańczy to szybciutko musicie to nadrobić.

- koniecznie dodaj kardamon do konfitury pomarańczowej,

- wykorzystaj ją do: farszu do naleśników, do przyrządzania mięs i domowych ciasteczek,

- już kilka pomarańczy wystarczy, aby przygotować parę słoiczków. 

Pomarańczę dokładnie szorujemy i gotujemy ze skórką w wodzie przez 2 godziny. Pilnujemy by przez cały czas była maksymalnie zanurzona, dolewamy wody jak wyparuje i przekręcamy pomarańczę, by ugotowała się równomiernie.

Po 2 godzinach wyjmujemy owoc z wody (wody nie wylewamy) i kroimy na ćwiartki. Jeśli ma pestki to należy je usunąć. Lekko ostygniętą pomarańczę traktujemy blenderem.

Papkę pomarańczową stawiamy na gazie i dosypujemy cukru/fruktozy - do smaku - zależy od kwaśności pomarańczy i upodobań osobistych. Podlewamy nieco wodą z gotowania.

Smażymy to jakieś 15-20 minut często mieszając. Dodajemy również kardamon. Gotowe pakujemy do słoika. Jak ktoś zrobi więcej z zamiarem przechowywania, to można pasteryzować.

Wiem, że wiele z Was nie wyobraża sobie świąt bez zapachu domowej konfitury pomarańczowej. Wcale mnie to nie dziwi, bo nie ma drugiego aromatu, jak zapach pomarańczy, który tak bardzo kojarzy się z tym okresem. Jeśli więc lubicie przygotowywać domowe przetwory i nie mieliście okazji jeszcze zrobić konfitury pomarańczowej to nadróbcie zaległości. Zapraszam również po przepisy na inne przetwory, którymi możecie wypełnić domową spiżarkę. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agiatis 02.07.2012 22:36
Jaki głęboki kolor ci wyszedł;)
Agata B 28.05.2012 16:21
muszę ją zrobić bo wygląda zachęcająco a pomarańcze uwielbiam:)))
kate.500 27.05.2012 15:49
jakie piekna...
smerfetka79 15.05.2012 22:47
piękny kolor:)) Muszę spróbować:)
Cukiereczek13 02.05.2012 13:15
super ;) nigdy nie jadłam takiej :) muszę zrobić koniecznie
emeslive 28.04.2012 22:19
Uwielbiam konfiturę pomarańczową ale ja do tej pory jedynie kupowałem. Chyba czas najwyższy zrobić samodzielnie...
Misiabe 28.06.2011 15:50
oj ale mi ślinka cieknie!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak