Konfitura morelowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • morele

    1 kg
  • cukier

    80 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Morele wypłukać, odsączyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Z cukru i ½ szklanki wody zagotować syrop i wrzucić morele. Zagotować, zdjęć z ognia i ostudzić. Po kilku godzinach znów podsmażyć i odstawić na noc, Następnie dosmażyć po raz trzeci i zdjąć szumowiny. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i wystudzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
nogawkuchni 19.07.2014 16:25
Świetna konfitura,pyszny dodatek do kanapek,naleśników,czy wypieków,przydatny przepis.
Beatris 19.07.2014 14:35
Domowe przetwory są bezcenne...
Sroczka 19.07.2014 14:32
Lubię domowe przetwory.
marcia7 19.07.2014 13:20
zrobię na zimę
pajbek 19.07.2014 13:09
Bardzo lubię :-)
IlonaAlbertos 19.07.2014 13:06
Najlepsze są takie właśnie domowe konfitury.
cukiereczek 19.07.2014 12:49
domowa,zdrowa,smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat