Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

konfitura jeżynowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jeżyny 1 kg
jabłka 0,5 kg
cukier 2,5 szkl
sok z cytryny
skórka z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: konfitura jeżynowa

Jeżyny umyłam i pozbawiłam szypułek.
Jabłka obrałam, wyjęłam gniazda nasienne i pokroiłam na 8 części.
Owoce wsadziłam do garna, zasypałam cukrem, dodałam sok i skórkę startą z cytryny.
Gdy owoce puściły sok zagotowałam. Zmniejszyłam gaz na minimalny i gotowałam około godziny, co jakiś czas delikatnie mieszając.
Ostawiłam. Następnego dnia znów zagotowałam, zmniejszyłam gaz i gotowałam około godziny.
Trzeciego dnia połowę konfitury przetarłam przez sitko by pozbyć się pestek, dodałam do reszty i znów gotowałam ponad godzinę.
Gorącą konfiturę przełożyłam do wyparzonych i przetartych spirytusem słoiczków, zamknęłam.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 03.01.2015 11:41
ma dużo witaminy C

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak