Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura jabłkowo-rabarbarowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier kryształ 800 g
sok jabłkowy 1 litr świeżo wyciskany
cytryna duża
rabarbar 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura jabłkowo-rabarbarowa

Ze świeżych twardych i kwaśnych jabłek ze skóką wycisnąć litr soku. Z cytryny otzreć skórkę i wycisnąć sok. Do soku jabłkowego dodać cukier oraz sok wyciśnięty z całej cytryny - podgrzewać na średnim palniku, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotować do czasu, aż odparuje 1/3 objętości płynu, Dołożyć rabarbar pokrojony w grube krążki oraz skórkę z cytryny - ogrzewać na najmniejszym palniku, kilka razy dziennie po pół godziny, przez 3-4 dni. Gorące konfituryprzełożyć do słoiczków i szczelnie zakręcić. Odstawić dnem do góry i pozostawić do ostygnięcia. Nie trzeba pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak