Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

konfitura jabłkowo piernikowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 0.5 kilo
cukier 300 gram
cynamon Prymat
pierniki
woda

Przepis i sposób przygotowania na: konfitura jabłkowo piernikowa

Kroki postępowania

1
Jabłka obieramy. Wykrawamy gniazda i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do garnka i zalewamy odrobiną wody, tak by owoce nie przywarły. Dodajemy miód i grzejemy do czasu aż zmiękną. Najpierw na większym ogniu, potem zmniejszamy.
Krok 1 - konfitura jabłkowo piernikowa foto
2
Dodajemy cukier i chwile później cynamon i grzejmy dalej przez około 20 minut. Dosłownie pod sam koniec jak już skręcimy ogień dodajemy pokrojone pierniki. (mogą być kupowane lub te, które zostały jeszcze ze świąt Bożego Narodzenia, nie podawałam dokładnej ilości, bo to zależy od upodobania osoby robiącej dżem)
Krok 2 - konfitura jabłkowo piernikowa foto
3
Przestudzamy troszkę i przekładamy do słoików (na wierzch dodajemy trochę spirytusu , aby dłużej zachowały świeżość).
Krok 3 - konfitura jabłkowo piernikowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 05.08.2016 20:52
Wygląda pysznie!
Renataj 04.08.2016 12:38
Ciekawy pomysł:)
dodi 03.08.2016 21:21
fajny pomysł
benka 03.08.2016 21:20
Ciekawy dżemik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak