Konfitura cytrynowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cytryna

    1 kg
  • likier pomarańczowy

    1 kieliszek
  • cukier

    1,5 kg
  • woda

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Całe cytryny zalać w garnku dwoma litrami zimnej wody i odstawić na 24 godziny, żeby cytryny straciły goryczkę. Następnie odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować ok. 1/2 godziny. Owoce wyjąć, znowu moczyć w lodowatej wodzie 24 godziny, ponownie odcedzić i pokroić w cieniutkie plasterki usuwając pestki. Ugotować syrop z wody i cukru, włożyć do niego plasterki cytryn, smażyć na małym ogniu, aż staną się przeźroczyste. Często potrząsać naczyniem, aby konfitura nie przywarła do dna garnka. Na koniec doprawić likierem, wymieszać. Zamykać w małych słoikach i pasteryzować w piekarniku około 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
traktorek 18.11.2011 17:17
bomba
plocia 21.11.2010 16:21
Aż mi się kwaśno zrobiło hahaha
RenataZ-et 12.11.2010 23:13
Jak dla mnie rewelacja !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat