Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koncentrat pomidorowy domowej roboty

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidory 5 kilo
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 2 łyżki
cukier 3 łyżki

Porada

Taki przecier jest idealny jako baza do sosów, dipów, marynat a przede wszystkim do wyjątkowej, domowej pomidorowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Koncentrat pomidorowy domowej roboty

Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze części, np ćwiartki lub jeszcze drobniejsze i wkładamy do dużego garnka. Podlewamy połową szklanki wody żeby się nie przypaliły ale nie więcej bo same puszczą dużo wody.
Gotujemy je około 1-1,5 godziny aż się rozpadną. Następnie przeciskamy je przez maszynkę do przecierów, sitko albo jeśli dysponujemy to wyciskarką do soków, ale wtedy pomidory trzeba najpierw wystudzić. Kiedy przetrzemy pomidory i pozbędziemy się skórek, środków i nasion, przelewamy pozostały sos do garnka i gotujemy BEZ PRZYKRYCIA! odparowując wodę. Po około godzinie gotowania doprawiamy pomidory solą i cukrem, mieszamy i dalej gotujemy jeszcze godzinę również bez przykrycia. Jeśli chcemy uzyskać bardziej gęsty przecier, gotujmy go dłużej. Po odparowaniu odpowiedniej dla nas ilości wody przekładamy gorący przecier do wyparzonych słoiczków i odwracamy do góry dnem aby się zawekowały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak