Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koncentrat pomidorowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory gruntowe 4 kilo
sól 2 łyżki
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Koncentrat pomidorowy

Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skóry, pozbawić twardych części i gniazd nasiennych.

Włożyć pomidory do garnka z grubym dnem, dodać sól i cukier i nastawić średni ogień. Powinny się gotować długo, potwornie długo, należy je co jakiś czamieszać.

Po upływie 3 godzin pulpę zmiksować na mus, zmniejszyć nieco ogień i dusić bez przykrycia jeszcze 2 godziny, aż zrobi się gęsta masa.

Przełożyć masę do niedużych słoiczków i pasteryzować - w kąpieli wodnej 10 minut od zagotowania wody.

Koncentrat przechowywać w zaciemnionym, chłodnym miejscu - najlepiej w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak