Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot żurawinowo-jabłkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszny i zdrowy kompot z żurawiną, która wzmacnia odporność, zapobiega rozwojowi infekcji, świetnie wpływa na pracę nerek, posiada sporą dawkę błonnika, witaminy C, witamin z grupy B, miedzi oraz wapnia. Smaku dodają słodkie jabłka, nuta cynamonu oraz goździków

Kompot podawany na ciepło delikatnie rozgrzewa, a w wersji schłodzonej orzeźwia i cudownie gasi pragnienie.

Składniki:

Składniki:

woda 1,5 litra
żurawina 300 gramów
jabłka 3 sztuki
sok z cytryny 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat 0,25 łyżeczki
Goździki całe Prymat 3 sztuki
cukier brązowy 2 łyżki
miód 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot żurawinowo-jabłkowy

Jabłka i żurawinę dokładnie myjemy. Jabłka dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Owoce wkładamy do gotującej się wody wraz z cynamonem, goździkami oraz sokiem cytrynowym. Gotujemy przez około 30 minut, aż owoce dobrze zmiękną. Kompot dosładzamy brązowym cukrem lub jego bezkaloryczną wersją i przecedzamy przez sito o drobnych oczkach. Aby miód nie stracił swoich właściwości zdrowotnych, dodajemy go dopiero, gdy kompot ostygnie (temperatura około 35 stopni C).

* Kompot możemy posłodzić samym miodem lub tylko cukrem. Możemy użyć także słodziku w wersji light - erytrolu, ksylitolu lub stewii.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak