Kompot ze śliwek zaprawiony do słoików

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

  • cukier

  • woda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte śliwki z pestkami włożyć do litrowych słoików, do pełna. Każdy słoik zasypać cukrem - 3,5 łyżki cukru oraz zalać do połowy słoika zimną wodą. Zakręcić słoiki. Następnie przechodzimy do gotowania słoików. Należy je poukładać w dużym garnku, na dno garnka dać ściereczkę do naczyń i zalać wodą tak do polowy słoików. Od momentu zagotowania gotować przynajmniej 30 minut na wolnym ogniu. Przechowywać w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 31.08.2014 17:46
fajny pomysł na super kompot
Jodaj 31.07.2014 20:06
musi być świetny :)
halinah 29.07.2014 19:25
Smaczna_B_ robię w ten sposób od lat i zawsze kompot wychodzi. Jest to dość szybki sposób. Gdy potem się otwiera kompot wystarczy zalać gorącą wodą, już nie trzeba dodawać cukru, dobrze smakuje :)
noninka77 29.07.2014 19:00
Dobry kompocik :)
Smaczna_B 29.07.2014 18:59
A ja zalewam śliwki syropem z cukru i wody . Śliwki muszą być zalane całkowicie .Wsypany w ten sposób cukier może się w ogóle nie rozpuścić i zostanie na dnie słoika .
Katarzyna59 29.07.2014 18:41
też taki robię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat