Kompot ze śliwek i rabarbaru

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    1 kg
  • rabarbar

    1/2 kg
  • Goździki całe Prymat

    2 szt
  • cukier wanilinowy

    1 łyżka
  • cukier

    do smaku
  • mięta liście

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki dokładnie umyć, oczyścić z pestek. Rabarbar obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Rabarbar włożyć do garnka z gorącą wodą. Wsypać wypestkowane śliwki, dodać goździki i gotować przez kilka minut. Następnie wsypać cukier wanilinowy, dosłodzić do smaku cukrem, wymieszać i schłodzić. Zimny kompot przelać do szklaneczek, włożyć po listku mięty i podawać.
RenataZ-et
Kompot ze śliwek i rabarbaru podawać schłodzony

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 28.11.2014 21:09
fajny pomysł z goździkami i cukrem waniliowym
Kluska_87 27.11.2014 14:54
mój ulubiony
Magula 27.11.2014 07:39
lubię takie smaki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat