Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot ze śliwek

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 4 kg
cukier 2 łyżki na słoik
woda ok 3 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot ze śliwek

Kroki postępowania

1
Śliwki dokładanie myjemy i odkładamy takie, które wzbudzają nasze wątpliwości. Te wykorzystane przeze mnie mają ciemne "ślady" po opadach gradu, jeśli jednak widzimy jakieś zbrązowienia, lepiej odłożyć takie śliwki. Następnie śliwki przekładamy do wyparzonych słoików. Do każdego słoika dodajemy cukier, po około 2 łyżki.
Krok 1 - Kompot ze śliwek foto
2
Zalewamy owoce wodą i szczelnie zakręcamy. Tak przygotowane kompoty pasteryzujemy przez kilka minut w garnku, zanurzając je w wodzie na 3/4 wysokości.
Krok 2 - Kompot ze śliwek foto
3
Po pasteryzowaniu odstawiamy pokrywką w dół, aż do przestudzenia.
Krok 3 - Kompot ze śliwek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 01.03.2014 10:15
bardzo lubię
IKrakowianka 22.07.2013 21:24
rewelacyjny
Wafelek2601 21.11.2012 09:16
Pyszny kompocik
Iwusia 26.09.2012 23:35
podziel się i oddaj mi jeden słoiczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak