Kompot z truskawek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    50 dag
  • cukier

    0,5 szklanka
  • woda

    2,5 szklanka
  • koniak

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dokładnie opłukane i odsączone owoce rozkładamy w równych ilościach w kompotierkach.Kropimy koniakiem, może być rum, odstawiamy w chłodne miejsce, nie zalecam do lodowki, przykrywamy ściereczką.Owoce mogą stać godzinę lub nieco dłużej.Z wody i cukru gotujemy syrop, chłodnym zalewamy owoce.Kompot powinien mieć temperaturę pokojową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ania67 22.08.2011 07:48
najlepszy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat