Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z suszu na Wigilię
Kompot z suszu to tradycyjny napój, który nieodłącznie kojarzy się z polską Wigilią. Przygotowywany z suszonych owoców, takich jak jabłka i gruszki, wzbogacony aromatem cytrusów, moreli i śliwek, wprowadza wyjątkowy, świąteczny nastrój. To doskonałe uzupełnienie wigilijnych potraw, które znakomicie orzeźwia i wspiera trawienie po sycącej kolacji.
Jak przygotować kompot z suszu?
Do dużego naczynia szklanego wkładamy suszone owoce i zalewamy przegotowaną zimną wodą. Tak przygotowane owoce odstawiamy na kilka godzin lub całą noc.
Po tym czasie całość gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut, pod koniec dodając Przyprawę do kompotu z suszonych owoców Prymat.
Do ugotowanych owoców dodajemy cząstki lub plastry pomarańczy, cytrynę, miód i sok malinowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.