Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z suszu

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Śliwki kalifornijskie 10 dag
morele suszone 10 dag
ananas kandyzowany 6 plastrów
jabłka suszone 10 dag
figi 10 dag
cytryny 2 średnie
cukier
żurawina 10 kandyzowana
rodzynki 15 (królewskie)

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z suszu

Kroki postępowania

1
Cytryny myjemy, zalewamy wrzątkiem, wycieramy. Pozostałe owoce dokładnie płuczemy,
Krok 1 - Kompot z suszu foto
2
a następnie zalewamy około 2,5- 3 litrami letniej wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu aż owoce będą miękkie, doprawiamy odrobiną cukru.
Krok 2 - Kompot z suszu foto
3
Sparzone cytryny kroimy na pół, dodajemy do gorącego kompotu i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy kompot wystygnie, wlewamy sok wyciśnięty w wrzuconych uprzednio do niego cytryn- skórki wyrzucamy (sok powinniśmy wycisnąć od razu po wychłodzeniu płynu, aby kompot nie zgorzkniał od skórek).
Krok 3 - Kompot z suszu foto
4
W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę cukru.
Krok 4 - Kompot z suszu foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 21.01.2012 15:10
moja żonka takiego nie lubi za to ja bardzo:)
pacpaw 30.12.2011 21:12
ja robię przeważnie tylko z jabłek i gruszek (wszystko z sadu) jeszcze z dodatkiem drożdży

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak