Kompot z rabarbaru z wanilią i cukrem trzcinowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rabarbar

    500-700 g
  • woda

    1,5 l
  • laska wanilii

    1 szt.
  • cukier trzcinowy

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rabarbar oczyszczamy z liści, odcinamy końcówki, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przekrojoną laskę wanilii i stawiamy na gaz.
Gotujemy ok. 10 minut od zagotowania się wody, a następnie wyłączamy grzanie i odstawiamy do wystudzenia i naciągnięcia.
Ostudzony kompot przecedzamy i dosładzamy do smaku cukrem trzcinowym.
Gotowy kompot można dodatkowo schłodzić w lodówce.
Smacznego!

mufinka79
Jeśli to zużyliście ziarenka z laski wanilii i została wam sama pusta laseczka, to możecie jej użyć do kompotu. Pusta laseczka - ma w sobie także dużo aromatu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mufinka79 27.06.2014 21:15
Bardzo dziękuję za miłe komentarze :)
IwonaDD 27.06.2014 13:16
przepyszny!!!
Edith85 27.06.2014 10:59
piękny kolorek
misia53 26.06.2014 23:08
lubię taki kompocik , dodaję jeszcze łyżkę miodu
Iwusia 26.06.2014 22:54
lubię taki kompocik
V_kuchareczka 26.06.2014 21:55
pyszny kompocik
Noruas 26.06.2014 20:16
super do obiadu, a zdjęcie przepiękne!
BernadettaP 26.06.2014 19:57
Fajne, klimatyczne zdjęcie.
bhb8 26.06.2014 19:43
lubię kompot z rabarbarem :)
Czyki 26.06.2014 19:19
Wygląda wspaniale i ugasi każde pragnienie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat