Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z papierówek

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

papierówka kilka kg
Goździki całe Prymat

Zalewa

woda ciepła 4 litry
cukier 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z papierówek

Papierówki dokładnie obieramy i kroimy na ćwiartki. Z każdego wycinamy gniazda nasienne. W każdym słoiku na dnie układamy kilka goździków. Układamy ściśle kawałki jabłek. Do ciepłej wody wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Gdy mamy letnią wodę możemy ją podgrzać na gazie. Zalewamy jabłka. Zakręcamy i pasteryzujemy pod przykryciem ok. 10 minut od momentu wrzenia. Słoiki najlepiej pasteryzować w dużym garnku, wyłożonym ściereczką. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików. Kompot zmieni nam kolor na delikatnie żółtawy. Słoiki ustawiamy wieczkiem do dołu aż do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 25.09.2015 18:06
pyszny kompocik,lubię
jasiek 25.09.2015 16:37
z naszych jabłek jest najlepszy
pestka 25.09.2015 15:05
smaczny , lubię taki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak