Kompot z owoców mieszanych

Kompot z owoców mieszanych

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj przygotowałam kompoty na zimę z jabłek kwaśnych, jabłek słodkich oraz śliwek. Do kompotu dodałam cukier oraz sok z cytryny.

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

potrzebne składniki;

  • śliwki

    1.5 kilograma
  • jabłka kwaśne

    5 sztuk
  • jabłka czerwone

    1.5 kilograma

Dodatkowo:

  • woda zimna

    2 litry
  • cukier

    4 łyżki
  • sok z jednej cytryny

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka umyć osuszyć i pokroić w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Śliwki umyć, osuszyć na sicie.

Do przygotowanych czystych, suchych słoików wkładamy śliwki, jabłka kwaśne a na koniec jabłka słodkie. Całość zalewamy przegotowaną wodą z cukrem oraz z sokiem z cytryny.

Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy.
Pasteryzujemy około 10-15 minut od momentu zagotowania.
Po wyjęciu słoiki obracamy do góry dnem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

20.07.2019 19:09
Dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat