Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z owoców mieszanych

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj przygotowałam kompoty na zimę z jabłek kwaśnych, jabłek słodkich oraz śliwek. Do kompotu dodałam cukier oraz sok z cytryny.

Składniki:

potrzebne składniki;

śliwki 1.5 kilograma
jabłka kwaśne 5 sztuk
jabłka czerwone 1.5 kilograma

Dodatkowo:

woda zimna 2 litry
cukier 4 łyżki
sok z jednej cytryny 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z owoców mieszanych

Jabłka umyć osuszyć i pokroić w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Śliwki umyć, osuszyć na sicie.

Do przygotowanych czystych, suchych słoików wkładamy śliwki, jabłka kwaśne a na koniec jabłka słodkie. Całość zalewamy przegotowaną wodą z cukrem oraz z sokiem z cytryny.

Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy.
Pasteryzujemy około 10-15 minut od momentu zagotowania.
Po wyjęciu słoiki obracamy do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 19:09
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak