Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z jabłek, śliwek i mięty

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 500 g
śliwki 6 szt.
mięta 2 gałązki
cukier trzcinowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z jabłek, śliwek i mięty

Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki, nie obieramy ze skórki.
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.
Miętę płuczemy.
Owoce i miętę wrzucamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody i stawiamy na gaz.
Gdy kompot się zagotuje zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez około 5 minut.
Gotowy kompot zestawiamy z gazu i odstawiamy do przestygnięcia i naciągnięcia.
Przecedzamy, dosładzamy do smaku cukrem i dobrze schładzamy.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 14.08.2013 19:15
Dziękuję za komentarze :)
Mniam 14.08.2013 09:14
Bardzo dobry kompot, gotuję taki.
iziona 13.08.2013 20:24
Nic nie zastąpi domowego kompotu
Kolorowa 13.08.2013 20:20
super składniki ;)
Ola1984 13.08.2013 16:10
Pyszne połączenie smaków :)
sanielcia 13.08.2013 14:23
nie łączyłam jeszcze kompotu z miętą ale trzeba spróbować, dzięki za pomysł:)
sasanka 13.08.2013 13:02
orzeźwiający kompocik na lato :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak