Kompot z jabłek, śliwek i mięty

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    500 g
  • śliwki

    6 szt.
  • mięta

    2 gałązki
  • cukier trzcinowy

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki, nie obieramy ze skórki.
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.
Miętę płuczemy.
Owoce i miętę wrzucamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody i stawiamy na gaz.
Gdy kompot się zagotuje zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez około 5 minut.
Gotowy kompot zestawiamy z gazu i odstawiamy do przestygnięcia i naciągnięcia.
Przecedzamy, dosładzamy do smaku cukrem i dobrze schładzamy.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mufinka79 14.08.2013 19:15
Dziękuję za komentarze :)
Mniam 14.08.2013 09:14
Bardzo dobry kompot, gotuję taki.
iziona 13.08.2013 20:24
Nic nie zastąpi domowego kompotu
Kolorowa 13.08.2013 20:20
super składniki ;)
Ola1984 13.08.2013 16:10
Pyszne połączenie smaków :)
sanielcia 13.08.2013 14:23
nie łączyłam jeszcze kompotu z miętą ale trzeba spróbować, dzięki za pomysł:)
sasanka 13.08.2013 13:02
orzeźwiający kompocik na lato :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat