kompot z gruszek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    1 kilogram
  • woda

    1 litr
  • cukier

    70-80 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

wymyte gruszki po obraniu przekroić na połowy, wydrążyć gniazdka nasienne wraz z otaczającymi je twardymi komórkami. połówki gruszek podczas obierania przetrzymać w lekko zakwaszonej wodzie. gruszki przed włożenia do weka trzeba obgotować w wodzie, aby zmiękły i dały się łatwiej układać. przegotować zalewę.syrop dla trwałości i polepszenia jej smaku, należy lekko zakwasić kwaskiem cytrynowym. gorącym syropem napełniać słoiki z ułożonymi w nich gruszkami, nałożyć gumki, przykrywki, klamerki, słoje pasteryzować, wstawiając do wody o podobnej ciepłocie jak ich zawartość przez 25-30 min

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
plocia 01.11.2013 23:08
A gruszki gdzie masz ? pyszne są z takiego kompotu.
bursztynek 12.10.2011 17:47
także go baaardzo lubię
Magda60 23.09.2011 22:24
pyszne
traktorek 02.03.2011 16:20
mój ulubiony
ana00 24.02.2011 15:20
oj napiła bym się tego kompociku :)
mdepfs 15.02.2011 19:00
lubie gruszki
hastalavista 20.01.2011 00:21
pięknie się prezentuje :)
gosia47-47 10.01.2011 17:20
uwielbiam
monika154 26.11.2010 16:35
uwielbiam taki kompocik
Emilia22 04.10.2010 15:45
na pewno pyszny ten kompocik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat