Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z czereśni dla dorosłych

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czereśnie
grenadina 1 łyżka (na słoik 500 ml)
spirytus 2 łyżki (na słoik 500 ml)
cukier 1 łyżka (na słoik 500 ml)

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z czereśni dla dorosłych

Czereśnie myjemy i przekładamy do słoików. My zazwyczaj układamy owoce do ¾ wysokości słoika. Do każdego słoika (u nas 500 ml, przy większym automatycznie zwiększamy proporcje) wlewamy 1 łyżkę grenadyny i 2 łyżki spirytusu, zasypujemy cukrem. Całość zalewamy gorącą wodą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 25 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak