Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z czarnej porzeczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukru 2 kg
wody 3 l
porzeczki czarne 5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z czarnej porzeczki

Kroki postępowania

1
Słoiki umyć i dokładnie wyparzyć.
Krok 1 - Kompot z czarnej porzeczki foto
2
Porzeczki umyć i obrać szypółki po czym ponownie opłukać. Do garnka wsypać porzeczki i zasypać cukrem. Wymieszać. Przyszykować słoiki-wyparzyć. Wodę zagotować. Do wyparzonych słoików wsypać porzeczki z cukrem (mniej więcej po pół słoika)
Krok 2 - Kompot z czarnej porzeczki foto
3
Przegotowaną letnia wodą dopełnić słoiki. Zakręcić zakrętkami i wekować ok 15 minut po zagotowaniu wody. Następnie wyjąc i obrócić słoiki na 5 minut. Po tym czasie postawić słoiki i trzymać w chłodnym miejscu.
Krok 3 - Kompot z czarnej porzeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 27.12.2013 17:34
też taki robię
adelajda 06.06.2013 17:12
bardzo lubię porzeczki na surowo ale kompotem też nie pogardzę
JOANNA16 03.06.2013 09:51
pyszny kompocik
zielonamorelka 17.04.2013 14:26
mam zamiar porobić takie cuda z różnych owoców ale bez cukru ew ze stewią.byle tylko owoców było dużo
rafał4 17.04.2013 13:39
bardzo pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak