Kompot z białej porzeczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • porzeczka biała

    3 kg
  • cukier

    2-3 łyżki na słoik
  • woda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kompot z białej porzeczki foto
Porzeczki po oczyszczeniu z szypułek przekładamy na sitko i dobrze płuczemy pod zimną wodą.
Krok 2 - Kompot z białej porzeczki foto
Następnie rozkładamy je do słoików na 2/3 ich wysokości, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godziny. Gdy upłynie ten czas zalewamy je wodą i zakręcamy mocno słoiki.
Krok 3 - Kompot z białej porzeczki foto
Pasteryzujemy je w garnku tak, żeby woda sięgała do 2/3 ich wysokości. Dla mnie wyznacznikiem zakończenia pasteryzacji jest moment, gdy pokrywki są gorące. Po wyjęciu z garnka odstawiamy je do góry dnem i przykrywamy.
Krok 4 - Kompot z białej porzeczki foto
Po upływie około doby odstawiamy do spiżarki. Używamy do kompotów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 27.02.2014 09:19
najlepszy domowy
Seba 09.08.2013 19:37
Bardzo dobry
Iwusia 04.11.2012 23:18
bardzo dobry i do obiadku idealny :)
IKrakowianka 19.08.2012 09:23
Pyszne
andrzej10 14.08.2012 15:21
dobry
kasiaw 13.08.2012 07:35
ja też bardzo lubię kompoty
Katarzyna/kate1980 12.08.2012 23:03
super uwielbiam takie kompoty

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat