Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z białej porzeczki

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porzeczka biała 3 kg
cukier 2-3 łyżki na słoik
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z białej porzeczki

Kroki postępowania

1
Porzeczki po oczyszczeniu z szypułek przekładamy na sitko i dobrze płuczemy pod zimną wodą.
Krok 1 - Kompot z białej porzeczki foto
2
Następnie rozkładamy je do słoików na 2/3 ich wysokości, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godziny. Gdy upłynie ten czas zalewamy je wodą i zakręcamy mocno słoiki.
Krok 2 - Kompot z białej porzeczki foto
3
Pasteryzujemy je w garnku tak, żeby woda sięgała do 2/3 ich wysokości. Dla mnie wyznacznikiem zakończenia pasteryzacji jest moment, gdy pokrywki są gorące. Po wyjęciu z garnka odstawiamy je do góry dnem i przykrywamy.
Krok 3 - Kompot z białej porzeczki foto
4
Po upływie około doby odstawiamy do spiżarki. Używamy do kompotów.
Krok 4 - Kompot z białej porzeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 27.02.2014 09:19
najlepszy domowy
Seba 09.08.2013 19:37
Bardzo dobry
Iwusia 04.11.2012 23:18
bardzo dobry i do obiadku idealny :)
IKrakowianka 19.08.2012 09:23
Pyszne
andrzej10 14.08.2012 15:21
dobry
kasiaw 13.08.2012 07:35
ja też bardzo lubię kompoty
Katarzyna/kate1980 12.08.2012 23:03
super uwielbiam takie kompoty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak