Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot wiśniowy na czerwonym winie

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wino czerwone wytrawne 1 butelka
wiśnie bez pestek 1 kg
woda 1 litr
cukier trzcinowy 1-2 szkl.
Cynamon cały Prymat do smaku
skórka z cytryny

Porada

Przegotowane wino nie zawiera alkoholu i mogą taki kompot pić zarówno dzieci, jak i kobiety ciężarne czy starsze. Kompot jest bardzo aromatyczny.

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot wiśniowy na czerwonym winie

Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i dodać korę cynamonu. Przemieszać i zostawić na godzinę w temp. pokojowej, aż wiśnie puszczą sok. Dolać zimną wodę i całość zagotować. Zmniejszyć ognień, dodać cienko okrojoną skórkę z wyszorowanej cytryny (tylko żółtą warstwę bez albedo) i gotować 10 minut bez przykrycia. Dolać czerwone wytrawne wino i ponownie zagotować. Po kilku minutach gotowania kompot zdjąć z ognia i ostudzić. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak