Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot truskawkowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki świeże 1 kilogram
cukier 1 szklanka
woda 2,5 litra

Porada

Kompot nadaje się zarówno w zimowe wieczory (podawany na ciepło), jak i w upalne dni (podawany z kostkami lodu).

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot truskawkowy

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Owoce można pokroić na mniejsze kawałki (ja wolę truskawki w całości). Do garnuszka wlewamy gorącą wodę (2,5 l) i dodajemy cukier, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Przygotowane truskawki dodajemy do gorącej wody z cukrem, ustawiamy na ogniu i gotujemy do wrzenia, ciągle mieszając. Po zagotowaniu, kompot ściągamy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak