Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot Świąteczny

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

suszone figi 50 g
suszone śliwki 50 g
cytryna 0,5 szt
cukier do smaku
gruszki 150 suszone
jabłka suszone 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot Świąteczny

Owoce umyć, zalać wodą i odstawić na 30 minut. Postawić na gazie i gotować około 30-40 minut. Należy pilnować aby owoce się nie rozgotowały. W tym czasie cytrynę wyszorować, sparzyć. Okroić skórkę, uważając aby nie było białej części. Wycisnąć sok. Sok i skórkę dodać razem z cukrem (ilość wg uznania, ja dałam 4 łyżki) do kompotu. Zamieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Wystudzić, podawać schłodzony

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 02.01.2014 13:34
U nas kompot z suszonych owoców to obowiązkowy punkt wigilijnego jadłospisu.
Ada-Gaba 01.01.2014 12:38
bardzo lubię, w Święta smakuje niepowtarzalnie
fotoviderek 31.12.2013 11:19
Pyszny kompocik :)
gosia56 31.12.2013 08:55
super kompocik
Katarzyna59 30.12.2013 16:22
najlepszy z kompotów
mysza75 30.12.2013 15:23
pyszny kompocik, piękna fota :-)
Klausia 30.12.2013 15:21
lubię taki kompot :D
2milutka 30.12.2013 15:01
najlepszy jest taki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak