Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot śliwkowo-miętowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 70 dkg
cukier 1/2 szklanki
świeża mięta 10 gałązek
woda 1,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot śliwkowo-miętowy

Kroki postępowania

1
Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć z nich pestki. Śliwki przełożyć do garnka.
Krok 1 - Kompot śliwkowo-miętowy foto
2
Gałązki mięty umyć, połamać, dodać do śliwek. Wsypać cukier (może go być więcej lub mniej, wg upodobań).
Krok 2 - Kompot śliwkowo-miętowy foto
3
Wlać wodę i zagotować. Gotować pod przykryciem kilka minut, aż śliwki zmiękną (nie mają się rozgotować).
Krok 3 - Kompot śliwkowo-miętowy foto
4
Gotowy kompot przelać do szklanek. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Krok 4 - Kompot śliwkowo-miętowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 29.11.2013 13:58
świetny kompocik!
Beatris 29.11.2013 09:03
Częstuj się:)
Alex_M 28.11.2013 16:32
poproszę szklaneczkę :)
Sroczka 12.09.2013 23:09
Ależ ten kompocik musiał być pyszny.
fotoviderek 01.09.2013 09:20
Super kompocik, taki lubię :)
cooleczka 10.04.2013 10:27
intrygujące połączenie, bardzo mnie ciekawi jak smakuje
Mysiunia 24.10.2012 08:53
uwielbiam wszelkie kompociki z dodatkiem mięty :)
pacpaw 19.10.2012 19:50
idealne połączenie smaków
Andysz 02.10.2012 15:43
uwielbiammm;)
Poison1988 02.10.2012 12:03
Super orzeźwienie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak