Kompot rabarbarowy z burakiem

Kompot rabarbarowy z burakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rabarbar

    pół kg
  • młody malutki burak

    1 szt
  • cukier brązowy

  • sok z cytryny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rabarbar myjemy i kroimy w mniejsze kawałki (bez wczęśniejszego obierania go). Rabarbar zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy woda zawrze pozwalamy mu gotowac się ok 10 min. Buraka obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Kompot słodzimy, wyłączamy z ognia, dodajemy sok z cytryny oraz buraka. Zostawiam na kilka minut (do 5ciu). Po tym czasie buraka wyławiamy lub przecedzamy zupełnie kompot. Burak nada mu niesamowicie różowego koloru a poniewaz będzie w kompocie tylko kilka minut nie wpłynie na smak.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

22.05.2013 15:22
uwielbiam takie picie, ale z burakiem jeszcze nie próbowałam :)

Granita

21.05.2013 08:38
bardzo ciekawy pomysł;i jaki kolor:)

parysek10

30.07.2012 16:55
wygląda pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat