Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot rabarbarowy z burakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rabarbar pół kg
młody malutki burak 1 szt
cukier brązowy
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot rabarbarowy z burakiem

Rabarbar myjemy i kroimy w mniejsze kawałki (bez wczęśniejszego obierania go). Rabarbar zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy woda zawrze pozwalamy mu gotowac się ok 10 min. Buraka obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Kompot słodzimy, wyłączamy z ognia, dodajemy sok z cytryny oraz buraka. Zostawiam na kilka minut (do 5ciu). Po tym czasie buraka wyławiamy lub przecedzamy zupełnie kompot. Burak nada mu niesamowicie różowego koloru a poniewaz będzie w kompocie tylko kilka minut nie wpłynie na smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 22.05.2013 15:22
uwielbiam takie picie, ale z burakiem jeszcze nie próbowałam :)
Granita 21.05.2013 08:38
bardzo ciekawy pomysł;i jaki kolor:)
parysek10 30.07.2012 16:55
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak