Kompot dyniowo-pigwowy z laską wanilii i cynamonu oraz goździkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    600 g
  • pigwa

    2 sztuki
  • laska wanilii

    1 sztuka
  • laska cynamonu

    1 sztuka
  • cukier

    5 łyżek
  • cytryna

    1 sztuka
  • Goździki całe Prymat

    5 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię oraz pigwę obieramy, oczyszczamy i kroimy. Dynię w dużą kostkę, a pigwę w małą, gdyż znacznie różnią się twardością. Tak przygotowane owoce wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy wszystko pod przykryciem wraz z laską wanilii i cynamonu oraz goździkami około 10 minut od momentu zagotowania. Na koniec słodzimy i dodajemy sok z cytryny. Wszystko przecedzamy i przelewamy do dzbanka bądź słoików.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 09.12.2013 11:43
bez cynamonu poproszę :)
Olga_SK 15.11.2013 13:50
Mmmm... pigwa! Ale ten kompot musi mieć aromat...
Bernadeta1 14.11.2013 15:12
na pewno bardzo smaczny
Mniam 05.11.2013 09:30
Chciałabym spróbować takiego kompotu. Pomysł rewelacyjny!
Mati13 04.11.2013 20:11
ciekawe , smaczne
cukiereczek 04.11.2013 19:32
wspaniały przepis
babeczka007 04.11.2013 18:41
co za eksplozja smaków :0

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat