Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z czerwonej porzeczki na zimę

5.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kompot z czerwonej porzeczki na zimę - przepis na pyszny domowy kompot do obiadu. kompot z czerwonej porzeczki ma lekko cierpki, orzeźwiający smak.

Składniki:

czerwona porzeczka 1 kilogram
cukier 4 łyżki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
woda 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z czerwonej porzeczki na zimę

W przepisie są podane proporcje na kilogram owoców. Jeśli chcesz zrobić więcej kompotu z porzeczki na zimę, po prostu pomnóż tę porcję.

1. Porzeczki myjemy dokładnie, obrywamy ogonki i wsypujemy do słoików.

2. Zasypujemy cukrem waniliowym i cukrem kryształem.

3. Wodę gotujemy i gorącą zalewamy porzeczki zasypane cukrem.

4. Zakręcamy słoiki i wstawiamy do wrzącej wody na 15-20 minut, aby się zapasteryzowały.

Zobacz, 3 sposoby na pasteryzację przetworów.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 13.08.2014 11:59
lubie takie kompociki :)
Anna169Hosz 14.07.2014 09:40
Zapasy na zimę to dobra rzecz!
kloruś 13.07.2014 19:51
Zwabił mnie do Ciebie piękny kolor kompotu. Już sobie wyobrażam smak. Super!
Lidzia 13.07.2014 18:49
Pyszny. Moja mama robiła galaretkę z porzeczek.
mufinka79 13.07.2014 18:30
Uwielbiam, także robię na zimę w słoiki lub na bieżąco do picia - schłodzony super smakuje :)
Grazyna0211 13.07.2014 15:36
też taki robię tylko bez dodatku cukru waniliowego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak