Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Komosa ryżowa po azjatycku

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Kasza:

quinoa 200 gramów
cebula dymka ze szczypiorkiem 4 sztuki
pomidorki koktajlowe 300 gramów
pestki słonecznika 2 garście
orzechy piniowe 2 garście
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 0,5 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
olej kokosowy 1 łyżka

Sos:

sos sojowy 2 łyżki
sok pomarańczowy z 1 sztuki
skórka pomarańczowa z 1 sztuki
imbir starty 2 cm
miód płynny 2 łyżki
ocet ryżowy 1 łyżka
papryczka chili 0,5 sztuki
olej sezamowy 2 łyżki

Porada

Komosę można zastąpić ryżem lub inna kaszą czy makaronem sojowym lub ryżowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Komosa ryżowa po azjatycku

Przyrządzamy sos: wszystkie składniki mieszamy i wstawiamy do lodówki. Cebulę kroimy w plastry, smarujemy oliwą i układamy na blasze do pieczenia. Dokładamy do niej pomidorki koktajlowe i pieczemy około 20 min./200st. do zbrązowienia.

W tym czasie gotujemy komose ryżową. Do miski wkładamy komosę, warzywa, pieprz, czosnek i mieszamy. Dolewamy sosu i mieszamy. Posypujemy posiekanymi orzechami, pestkami i ew. kolendrą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AZgotuj 24.01.2017 13:55
pełnowartościowy posiłek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak