Kolorowy tort w kratkę z cytrusową nutą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    9 sztuk
  • mąka pszenna

    180 g
  • mąka ziemniaczana

    6 łyżek
  • cukier

    180 g
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki
  • sok z pomarańczy

    1 sztuka
  • limoncello

    3 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier puder

    2 szklanka
  • masło

    1 kostka
  • sól

    1 szczypta
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • skórka otarta z pomarańczy

    1 sztuka
  • barwnik spożywczy

    1 niebieski
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kolorowy tort w kratkę z cytrusową nutą foto
Na początku przygotowujemy biszkopty. Jeżeli mamy 3 takie same formy to możemy upiec wszystkie na raz, jeżeli nie to każdy po kolei.

1 blat tradycyjny: bierzemy 3 jajka, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy 60 g cukru. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, każde po dokładnym rozmieszaniu poprzedniego. Wyłączamy mikser. 60 g mąki pszennej mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.Przesiewamy do masy delikatnie mieszając łyżką. Wylewamy do tortownicy. Pieczemy ok 20 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z 60 cm na podłogę (żeby nie opadł, tzw biszkopt rzucany). Wstawiamy z powrotem do piekarnika i studzimy całkowicie.
Krok 2 - Kolorowy tort w kratkę z cytrusową nutą foto
2 blat kakowy:

bierzemy 3 jajka, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy 60 g cukru. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, każde po dokładnym rozmieszaniu poprzedniego. Wyłączamy mikser. 60 g mąki pszennej mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, kakao i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.Przesiewamy do masy delikatnie mieszając łyżką. Wylewamy do tortownicy. Pieczemy ok 20 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z 60 cm na podłogę (żeby nie opadł, tzw biszkopt rzucany). Wstawiamy z powrotem do piekarnika i studzimy całkowicie.Następnie wkładamy na przemian kolorami jedenen w drugi.
Krok 3 - Kolorowy tort w kratkę z cytrusową nutą foto
3 blat niebieski:

bierzemy 3 jajka, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy 60 g cukru. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, każde po dokładnym rozmieszaniu poprzedniego. Wyłączamy mikser. 60 g mąki pszennej mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.Przesiewamy do masy delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy, tyle żeby uzyskać odpowiedni kolor, dokładnie mieszamy.( delikatnie) Wylewamy do tortownicy. Pieczemy ok 20 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z 60 cm na podłogę (żeby nie opadł, tzw biszkopt rzucany). Wstawiamy z powrotem do piekarnika i studzimy całkowicie.

Tak przygotowane blaty rozkładamy na blacie. Z każdego wycinamy jedną obręcz i kółko. W sposób przedstawiony na zdjęciu. ( mi pomogła pokrywka od garnka i szklanka).
Krok 4 - Kolorowy tort w kratkę z cytrusową nutą foto
Tak przygotowane biszkopty odkładamy na czas przygotowania kremu.

Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczypta soli w kąpieli wodnej do podwojenia objętości i zgęstnienia. Po tym czasie odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy do białości i dodajemy po 1 łyżce masy z jajek. Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i likier.

Blaty nasączamy sokiem z pomarańczy zmieszanym z limoncello i cukrem.

Na każdym rozkładamy krem, nakrywamy kolejnym blatem itd. Całość pokrywamy resztą kremu. Kremu nie będzie zbyt dużo, ale jest dość słodki dlatego ja zrobiłam taką porcję, jeżeli ktoś woli więcej, można zwiększyć proporcje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 02.07.2016 14:24
Pyszny mniam
KORAL 16.02.2016 12:37
Może i smaczny , ale po co ten barwnik ? Przez barwnik tak wysoko bym go nie oceniała........
slonko888 22.11.2015 20:05
super pomysl pieknei wyglada
Kasiaaa 09.05.2015 11:42
Super tort :)
myszka6 30.03.2015 17:37
Super! Wygląda zachęcająco!
smakołyk 11.11.2014 13:26
Super wygląda i na pewno jest pyszny :)
Ada-Gaba 09.11.2014 22:20
rewelacyjnie wygląda
Elżbieta17 26.01.2013 19:36
smakowita szachownica:)
SylwiaMagdaSabin 24.01.2013 17:11
świetny kolorowy
paulisia_elk 24.01.2013 17:03
u mnie zawsze działa, biszkopt jest równy , dziękuje wszystkim ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat