Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowy torcik z owocami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt jasny

jajko 6 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
cukier niepełna szklanka
cukier waniliowy
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1, 5 łyzeczki
woda 1 łyzka

biszkopt ciemny

jajko 5 sztuk
mąka 1 niepelna szklanka
cukier 1 niepełna szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyzki
woda 1 łyzka
olej 1 łyzka

masa czekoladowa

czekolada gorzka 1 sztuka
czekolada mleczna 1 sztuka
margaryna 2 kostki
cukier waniliowy 2 sztuki

Krem maślany

masło lub margaryna 300 g
białko 4 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1\2 łyzeczki
cukier 13 łyzek-- 10 plus 3
woda 1\2 szklanki
ekstrakt waniliowy
sól szczypta

oraz..

brzoskwinie w puszce 1 puszka
galaretka niebieska 1 sztuka
mandarynki
winogrona
banan
kiwi
brzoskwinie

Porada

forma 26 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowy torcik z owocami

Biszkopt jasny: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka ze szczypta soli i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180 °C.Ostudzony biszkopt przekroic na połowe. Biszkopt ciemny: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. . Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka wymieszane z olejem i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30minut w temperaturze 180 °C. Masa czekoladowa: obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Miękkie masło lub margarynę zmiksować z 2 cukrami waniliowymi, dodać rozpuszczone czekolady i dokładnie połączyć mikserem. Masa z mandarynkami: Masło utrzeć na puszysta mase, Z białek z dodatkiem sody ubić sztywną pianę a pod koniec ubijania wsypac stopniowo 3 łyzki cukru. Odstawiłć na bok. W rondelku zagotować wodę z 10 łyżkami cukru. Kiedy syrop zacznie wrzeć, wlać go cienkim strumieniem po ściankach miski do ubitych białek, cały czas ubijając mikserem na średnich obrotach. Następnie zwiększyć obroty miksera i mieszać dalej.Kiedy masa ostygnie, dodać do niej porcjami masło, a następnie ekstrakt waniliowy i sól. Galaretka: rozpuscic wg instrukcji, odstawić do stężenia a następnie pokroić w paski . Wykonanie:
Na połowie jasnego biszkoptu rozsmarować masę czekoladowa , przykryć ciemnym biszkoptem, następnie rozsmarować masę maślana i utopić w niej kawałki brzoskwiń.
Przykryc jasnym biszkoptem, Wierzch posmarować pozostałym kremem maslanym, udekorowac owocami, posypka, kawałkami galaretki i pudrowymi srebrymi kolalikami.Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 15.11.2015 01:05
piękny tort
joannaa24 14.11.2015 16:43
Ciekawy przepis
halina17 14.11.2015 16:16
Pierwszy raz spotykam się na krem maślany , żeby ubijać białka z sodą .....
ania2610 14.11.2015 15:33
przepyszny torcik!
Damiano
Damiano 14.11.2015 15:25
ekstra ciasto
gosia1988 14.11.2015 15:03
pyszności :)
MAR3STA 14.11.2015 14:00
pyszny taki torcik
IZABELA29 14.11.2015 10:55
pyszny i kolorowy
RenataZ-et 14.11.2015 10:24
kolorowo i pysznie
Ewelina1991 14.11.2015 08:54
piękny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak