Kolorowy torcik bez pieczenia

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    15 dag
  • kakao ciemne

    3 łyżki
  • mleko w proszku nie granulowan

    10 dag
  • herbatniki

    30 dag
  • cukier

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • woda

    1/4 szkl
  • mus owocowy

  • truskawki

    1/2 kg
  • galaretka truskawkowa

    1 szt
  • żelatyna

    1 łyżeczka
  • cukier

    1-2 łyżki
  • śmietana kremówka

    150 ml
  • cukier puder

    1 łyżka
  • dżem truskawkowy

    1 łyżka
  • galaretka truskawkowa

    1 szt
  • kakao gorzkie

    1 łyżeczka
  • kakao słodkie

    1 łyżeczka
  • Pianka:

    owocowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kolorowy torcik bez pieczenia foto
Wodę, masło, kakao, cukier waniliowy i cukier kryształ włożyć do garnka, gotować przez 2 minuty. Zdjąć z ognia przestudzić, zmiksować z mlekiem w proszku.
Krok 2 - Kolorowy torcik bez pieczenia foto
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć herbatnikami. Taką samą ilość herbatników odłożyć, resztę pokruszyć
Krok 3 - Kolorowy torcik bez pieczenia foto
Następnie wymieszać z pokruszonymi herbatnikami
Krok 4 - Kolorowy torcik bez pieczenia foto
wyłożyć do przygotowanej tortownicy.
Krok 5 - Kolorowy torcik bez pieczenia foto
Na masę ułożyć odłożone herbatniki.
Krok 6 - Kolorowy torcik bez pieczenia foto
Mus truskawkowy: Oczyszczone z szypułek truskawki włożyć do rondla. wsypać cukier zagotować, zmiksować. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody, połączyć z owocami, przestudzić.
Krok 7 - Kolorowy torcik bez pieczenia foto
Krzepnący mus wylać na herbatniki, na masie czekoladowej, odłożyć do lodówki do stężenia.
Krok 8 - Kolorowy torcik bez pieczenia foto
Pianka: Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody, przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. następnie ciągle obijając dodawać stopniowo przestudzoną galaretkę i dżem. 3-4 łyżki ubitej pianki wymieszać z kakao, resztę wyłożyć na mus.
Krok 9 - Kolorowy torcik bez pieczenia foto
Ozdobić kakaową pianką i słodkim kakao. Włożyć do lodówki na 1-1,5 godziny

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 18.08.2016 08:31
bajeczny deser
IlonaAlbertos 24.02.2014 20:05
Wygląda wspaniale.
olkaaa 13.01.2014 07:43
chętnie spróbuję
Klaudynka 05.01.2014 10:52
Ciekawy tort, szczególnie masa z mlekiem w proszku. Pięknie udekorowany :)
aginaa 03.01.2014 17:09
wyglada wspaniale
romanrafal 01.01.2014 09:42
fajny przepis,fajny torcik
mela25 01.01.2014 08:37
elegancki i pyszny
Alex_M 31.12.2013 12:11
pysznie wygląda :)
ben-ka 31.12.2013 08:05
smakowity deserek.
Bernadeta 30.12.2013 18:28
świetny torcik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat