Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowy przekładaniec

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 sztuk
mąka pszenna 4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier drobny 2 szklanki
śmietana 12% 3 łyżki
miód prawdziwy 2 łyżki
śmietana kremowa 30% 3 szklanki
cukier puder 1 szklanka
olej roślinny
marmolada do smaku
czekolada gorzka 100 g
margaryna 250 g
aromat pomarańczowy 1 fiolka
wiórki kokosowe do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowy przekładaniec

Biszkopt: 4 jaja ubijamy z 4 łyżkami cukru. Następnie dodajemy 5 łyżek mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy. Blachę wyścielamy pergaminem i smarujemy tłuszczem. Wylewamy ciasto i pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopni.
Pozostałą mąkę, proszek do pieczenia i cukier drobny łączymy ze sobą. Dodajemy 3 jajka, miód i śmietanę 12%. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, wyścielamy 2 blachy, smarujemy olejem i wykładamy placki ciasta. Pieczemy około 30- 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy aromat pomarańczowy. Mieszamy.Masę dzielimy na 4 części.
Na jeden z dwóch półkruchych placków wykładamy 1/4 masy śmietanowej. Następnie smarujemy marmoladą, potem znowu masą z kremówki. Potem kładziemy biszkopt. Smarujemy masę, następnie marmoladę i masę z kremówki. Kładziemy drugi półkruchy placek.
Czekoladę gorzką rozpuszczamy. Smarujemy wierzch ciastka. Posypujmy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zbigniew1975 18.10.2013 11:18
mniam pycha
reniatka 25.11.2012 10:15
super
justys759 23.11.2012 20:04
wygląda pysznie;)
Agnieszka91 21.11.2012 17:50
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak