Kolorowy kontrast, czyli sernik z musem borówkowym :)

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • ciastka maślane

    200 g
  • masło

    8 g

Masa serowa

  • twaróg

    500 g
  • serek mascarpone

    500 g
  • cukier

    1/2 szklanki
  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • jaja

    5 szt
  • śmietana 18 proc

    150 g

Mus borówkowy

  • borówki

    300 g
  • cukier puder

    3 łyżki
  • cukier wanilinowy

    2 łyżki
  • żelatyna

    1 łyżka
  • śmietana 30%

    1/2 l
  • cukier puder

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kolorowy kontrast, czyli sernik z musem borówkowym :) foto
Ciasteczka zmiksować i połączyć z roztopionym masłem. Wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia, przełożyć ciastka i mocno uklepać dno.
Krok 2 - Kolorowy kontrast, czyli sernik z musem borówkowym :) foto
Do miski przełożyć sery, budyń i cukier. Zmiksować. Następnie wbijać po jednym jaju stale miksując.
Krok 3 - Kolorowy kontrast, czyli sernik z musem borówkowym :) foto
Tak przygotowaną masę serową przelać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 15 min, następnie temp. zmniejszyć do 120 stopni i piec przez ok. 90 min.
Krok 4 - Kolorowy kontrast, czyli sernik z musem borówkowym :) foto
Ciasto po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, ale nie wyłączać go. Na wierzch rozprowadzić śmietanę 18% i jeszcze piec przez ok. 15 min.
Krok 5 - Kolorowy kontrast, czyli sernik z musem borówkowym :) foto
Po upieczeniu ciasto ostudzić.
Krok 6 - Kolorowy kontrast, czyli sernik z musem borówkowym :) foto
Borówki wsypać do garnka i podgrzewać przez ok. 3-4 min. Następnie je zmiksować.
Krok 7 - Kolorowy kontrast, czyli sernik z musem borówkowym :) foto
Zmiksowane owoce przetrzeć przez drobne sito, aby pozbyć się skórek. . Dodać 3 łyżki cukru pudru i cukier wanilinowy, wymieszać.
Krok 8 - Kolorowy kontrast, czyli sernik z musem borówkowym :) foto
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody przez ok. 10 min., następnie podgrzać i dodać 2 łyżki musu borówkowego. Połączyć z pozostałym musem.
Krok 9 - Kolorowy kontrast, czyli sernik z musem borówkowym :) foto
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając 5 łyżek cukru pudru. Na koniec powoli dodać mus i delikatnie całość wymieszać.
Krok 10 - Kolorowy kontrast, czyli sernik z musem borówkowym :) foto
Tak przygotowany mus równomiernie przelać na ostudzone ciasto. Schłodzić, najlepiej przez całą noc.
SMACZNEGO!
Malinka
Do masy serowej użyłam słodkiego serka z wiaderka. Ciasto można ozdobić kwiatami storczyka

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 11.04.2014 08:27
Rewelacyjnie wygląda
Małgorzata9 09.04.2014 22:45
interesujący przepis
kasienka23 09.04.2014 18:32
fajny serniczek!
kloruś 09.04.2014 18:09
wygląda bardzo apetycznie :)
Agata3 09.04.2014 16:43
fajny sernik ;)
dwa pokoje z kuchnią 09.04.2014 16:28
super przepis! wygląda niezwykle apetycznie :)
krystyna330 09.04.2014 16:27
fajny przepis
Bernadeta1 09.04.2014 16:21
super serniczek
Wafelek2601 09.04.2014 16:08
Wygląda bardzo smacznie
Jadwiga/Jaga85 09.04.2014 15:48
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat