Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowy filet z kurczaka – panierowany szaszłyk

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 2 sztuki
pieczarki marynowane 16 sztuk
czarne oliwki 16 sztuk
mąka 1 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
olej do smażenia
ogórki konserwowe 3 sztuki
jajko 3 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
ser żółty 100 gramów
papryka konserwowa 4 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowy filet z kurczaka – panierowany szaszłyk

Kroki postępowania

1
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i każdą pojedynczą cześć fileta dzielimy na pół, z dwóch filetów powinno nam wyjść 8 płatów. Każdy kawałek rozbijamy delikatnie tłuczkiem owiniętym w folię. Ulubione przyprawy łączymy ze sobą i oprószamy nimi mięso z dwóch stron, odstawiamy na 10 minut do lodówki.
Krok 1 - Kolorowy filet z kurczaka – panierowany szaszłyk foto
2
Paprykę, ogórki, żółty ser kroimy w większą kostkę. Oliwki oraz pieczarki odsączamy z zalewy. Na patyki do szaszłyków układamy kolejno: pieczarkę, ogórek konserwowy, paprykę konserwową, żółty ser i oliwkę, tą czynność powtarzamy jeszcze raz, do momentu skończenia miejsca na kiju. Przygotowane szaszłyki warzywne odkładamy.
Krok 2 - Kolorowy filet z kurczaka – panierowany szaszłyk foto
3
Mięso wyjmujemy z lodówki. Na każdym płacie mięsa układamy nadziane warzywa i zawijamy tak jak rulonik.
Krok 3 - Kolorowy filet z kurczaka – panierowany szaszłyk foto
4
W razie potrzeby możemy sobie pomóc wykałaczkami, które później usuwamy po upieczeniu.Z mięsa powinny wychodzić długie ruloniki.
Krok 4 - Kolorowy filet z kurczaka – panierowany szaszłyk foto
5
Jajka roztrzepujemy na talerzu (możemy dodać do nich suszoną bazylię), bułkę tartą i mąkę wysypujemy na talerze, panierujemy mięso, najpierw w mace,
Krok 5 - Kolorowy filet z kurczaka – panierowany szaszłyk foto
6
następnie w jajku
Krok 6 - Kolorowy filet z kurczaka – panierowany szaszłyk foto
7
a na samym końcu obtaczamy dobrze w bułce tartej.
Krok 7 - Kolorowy filet z kurczaka – panierowany szaszłyk foto
8
Smażymy na głębokim oleju do momentu zarumienienia.
Krok 8 - Kolorowy filet z kurczaka – panierowany szaszłyk foto
9
Na samym końcu wyjmujemy wykałaczki i kij na szaszłyki.
Krok 9 - Kolorowy filet z kurczaka – panierowany szaszłyk foto
10
Serwujemy przekrojone na pół. Najlepiej smakują z frytkami.
Krok 10 - Kolorowy filet z kurczaka – panierowany szaszłyk foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 21.03.2013 12:47
to jest pyszne - jadłam danie z takim szaszłykiem na przyjęciu weselnym pół roku temu - naprawdę polecam :)
2milutka 21.03.2013 11:52
poczęstuję sie;)
Megg 21.03.2013 11:11
super pyszne danie :)
malaczarna23 21.03.2013 10:58
świetny pomysł a szaszłyk w środku mięska- pyszności
wiola333 21.03.2013 10:47
ciekawy pomysł
gosia56 21.03.2013 10:37
super kolorowe
jozefinach 21.03.2013 10:30
Bardzo podoba mi się Twój pomysł.
gosia1988 21.03.2013 10:20
pomysłowo i smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak