Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowe tagliatelle alla carbonara

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron wstążki 300 g
sól
olej 1 łyżka
szynka wędzona 100 g
jaja 4 sztuki
śmietana 8 łyżek
masło 2 łyżki
ser topiony 100 (w plastrach)

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe tagliatelle alla carbonara

Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju. W tym czasie szynkę i ser pokroić w kostkę. Jaja rozkłócić, wymieszać ze śmietaną, doprawić sporą ilością soli i pieprzu. Makaron przełożyć na sito, przelać zimną wodą i odsączyć.
Masło roztopić w dużym garnku. Na gorący tłuszcz włożyć makaron, dodać kostki sera i szynki, delikatnie wymieszać.
Na makaron wylać masę śmietanowo-jajeczną. Całość delikatnie mieszać aż jaja zaczną się ścinać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena80 12.11.2011 23:52
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak