Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składnik główny:
-
Pierś z kurczaka pojedyncza
2 sztuki
Składniki na farsz:
-
papryka czerwona
1/2 sztuki -
cukinia
1/2 sztuki -
cebula
1 sztuka -
szpinak świeży
1 garść -
Kiełbasa suszona
50 gramów -
kasza manna
1 łyżka -
olej rzepakowy
2 łyżka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Dodatkowo:
-
olej
do smażenia -
Bułka tarta klasyczna Prymat
do obtoczenia -
jajko
2 sztuki -
mąka
3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Kolorowe roladki z piersi kurczaka Zewy
Kroki postępowania

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wrzucić pokrojoną w kosteczkę paprykę, cukinię i cebulę. Chwilę smażyć.
Następnie dodać posiekany szpinak i pokrojoną drobno wędlinę.
Znów chwilkę smażyć. Doprawić do smaku i na koniec dodać kaszę mannę. Farsz wymieszać i przestudzić.

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i rozciąć na jak największy płat. Posolić. Na każdy z nich rozłożyć po połowie farszu

Zawinąć w roladę.
Potem zawinąć je szczelnie w folię spożywczą (ma być tyle folii, aby można było związać końce ).

Tak przygotowane włożyć do garnka z zimną wodą i od zagotowania gotować jeszcze 15 minut.

Roladki wyjąć z wody. Zdjąć folię uważając, aby się nie poparzyć.


Można także podać gotowane, bez panierowania i podsmażania.![]()
Komentarze (5)