Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowe rogaliki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 10 dag
żółtko jajek 4 szt
margaryna 1 kostka
cukier 3 łyżki
kwaśna śmietana 200 g
mąka pszenna 60 dag
barwnik spożywczy 4 szt
powidła śliwkowe 1 słoik
lukier

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe rogaliki

Margarynę stopić. Ostudzić. Przygotować rozczyn z drożdży : drożdże rozkruszyć w rondelku. Dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany i 1 łyżkę cukru. Dobrze rozmieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy drożdże podwoją swoją objętość wrzucić wszystkie składniki do miski i dokładnie zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części. Do każdej z nich dodać inny barwnik. Dobrze wyrobić. Każdą porcję ciasta oddzielnie rozwałkować na kształt koła. Przekroić nożem na 8 trójkątów. Na górnej krawędzi
trójkącika ułożyć po 1 łyżeczce powideł. Zwijać do dołu formując rogalika. Rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do 160 st C przez 25 minut. Po upieczeniu ostudzić i polać lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 27.01.2014 07:44
pomysłowe!!!
bietka 26.01.2014 23:06
ładnie wyglądają :)
gosia1988 26.01.2014 20:40
fajnie wyglądają
andrej 26.01.2014 20:04
Dobry pomysł z kolorami.
Milka100 26.01.2014 19:30
ale kolorowo tutaj i pysznie
EWI 26.01.2014 19:23
bardzo fajne
krystyna330 26.01.2014 18:57
ale pyszności:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak