Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
tortilla
2 sztuka -
cebula czerwona
1/2 sztuka -
Kukurydza z Puszki
2 łyżka -
pomidor świeży
3 plastry -
pomidor suszony
3 plastry -
oliwki czarne
5 sztuk -
majonez tradycyjny
1 łyżka -
Czosnek suszony Prymat
do smaku -
papryka zielona
1/4 sztuka -
ser gouda
10 gram
Przepis i sposób przygotowania kolorowe Quesadillas
Ser żółty potarkuj.
Jeden placek tortilli posmaruj łyżką majonezu i posyp czosnkiem. Na to wsyp równomiernie wszystkie pokrojone składniki. Na wierzch posyp grubą warstwą sera.
Całość przykryj drugim plackiem tortilli i dokładnie dociśnij.
Rozgrzej patelnię. Tutaj wymagana jest dobra, nie potrzebująca tłuszczu patelnia lub grill elektryczny z zamykaną, zaciskającą pokrywką (ew. opiekacz).
Na rozgrzaną patelnię układaj ostrożnie tortille - do dna patelni powinna na początku dotykać warstwa górna - pod którą znajduje się ser. Po chwili (ok.2 minuty) przewróć podwójny placek na drugą stronę. Efekt powinien być taki, że tortille staną się chrupiące, a cały środek zostanie zalany rozpuszczonym serem.
Quesadillas podaje się pokrojone na ćwiartki lub mniejsze trójkąciki. Ja do krojenia używam okrągłego nożyka do pizzy - dzięki temu placki się nie rozdzielają.
Idealna przekąska na wieczór np. do seansu filmowego :) lub jako drugie śniadanie.
Smacznego!
Komentarze (6)