Ula

kolorowe Quesadillas

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tortilla

    2 sztuka
  • cebula czerwona

    1/2 sztuka
  • Kukurydza z Puszki

    2 łyżka
  • pomidor świeży

    3 plastry
  • pomidor suszony

    3 plastry
  • oliwki czarne

    5 sztuk
  • majonez tradycyjny

    1 łyżka
  • czosnek granulowany

    do smaku
  • papryka zielona

    1/4 sztuka
  • ser gouda

    10 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Paprykę, cebulkę, pomidory, pokrój w kostkę. Oliwki w plasterki.

Ser żółty potarkuj.

Jeden placek tortilli posmaruj łyżką majonezu i posyp czosnkiem. Na to wsyp równomiernie wszystkie pokrojone składniki. Na wierzch posyp grubą warstwą sera.

Całość przykryj drugim plackiem tortilli i dokładnie dociśnij.

Rozgrzej patelnię. Tutaj wymagana jest dobra, nie potrzebująca tłuszczu patelnia lub grill elektryczny z zamykaną, zaciskającą pokrywką (ew. opiekacz).

Na rozgrzaną patelnię układaj ostrożnie tortille - do dna patelni powinna na początku dotykać warstwa górna - pod którą znajduje się ser. Po chwili (ok.2 minuty) przewróć podwójny placek na drugą stronę. Efekt powinien być taki, że tortille staną się chrupiące, a cały środek zostanie zalany rozpuszczonym serem.
Quesadillas podaje się pokrojone na ćwiartki lub mniejsze trójkąciki. Ja do krojenia używam okrągłego nożyka do pizzy - dzięki temu placki się nie rozdzielają.
Idealna przekąska na wieczór np. do seansu filmowego :) lub jako drugie śniadanie.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
EmciaPichci 15.10.2013 07:27
mmm! jak dla mnie idealne!
agogo2 03.10.2013 13:41
warto zrobic
Magda60 03.10.2013 12:35
swietny przepis, dodaje do ksiazki
Norgiusz 29.11.2012 18:22
super
ALAGOR 09.11.2012 22:58
nie znam - jeszcze ;)
msmariusz 13.08.2012 20:52
ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat