Kolorowe mini serniczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • harbatniki maślane małe

    17 szt
  • masło

    2,5 łyżki
  • śmietana 30%

    250 ml
  • cukier

    120 g
  • żelatyna

    1,5 łyżki
  • woda

    1/3 szklanki
  • barwniki spożywcze

    do wyboru
  • cukrowe motylki

    do dekoracji
  • twaróg

    400 (na sernik, waniliowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rozdrabniaczu miksujemy na pył herbatniki. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do jeszcze ciepłego pokruszone herbatniki. Przekładamy do foremek do muffinek i lekko dociskamy palcami. Schłodzoną śmietanę ubijamy dodając stopniowo cukier. Twaróg sernikowy w osobnej misce ucieramy i dodajemy ubitą śmietanę. Mieszamy delikatnie samymi końcówkami od miksera. Żelatynę zalewamy zimną wodą i kiedy napęcznieje podgrzewamy ją do rozpuszczenia. Do garnuszka z żelatyną dodajemy 4 łyżki masy sernikowej i mieszamy, po czym całość przelewamy do masy sernikowej. Dokładnie mieszamy . Masę sernikową przekładamy do tylu miseczek ile mamy kolorów barwnika spożywczego. Do każdej miseczki dodajemy około 1/3 łyżeczki barwnika i bardzo dokładnie mieszamy. Do foremek nakładamy po 1 łyżce kolorowej masy sernikowej . Tak przygotowane serniczki wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy cukrowymi motylkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kamila/kami007 30.03.2012 11:00
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat