Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowe mini pizze

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
otręby pszenne 0,5 szkl
siemię lniane 2 łyżki
mleko ciepłe 100 ml
woda letnia 50 ml
jajko 1 szt
drożdże świeże 2 dag
olej 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól 0,5 łyżeczki

Pozostałe produkty

ketchup ziołowy 2-3 łyżki
szynka gotowana 5-6 plasterków
kiełbasa podwawelska 10 dag
papryka czerwona 0,5 szt ( marynowana)
papryka zielona 0,3 szt ( marynowana)
ser żółty 9 plasterków

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe mini pizze

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, zamieszać, pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Kolorowe mini pizze foto
2
Do drugiej miski wsypać pozostałą mąkę, sól, otręby, dodać jajko, olej ciepłą wodę i wyrośnięty rozczyn.
Krok 2 - Kolorowe mini pizze foto
3
Wyrobić ciasto, przykryć i pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na deskę, rozwałkować w formie prostokąta, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 5-10 minut.
Krok 3 - Kolorowe mini pizze foto
4
Następnie ciasto posmarować ketchupem z ziołami, ułożyć wędlinę i pokrojoną w kostkę paprykę.
Krok 4 - Kolorowe mini pizze foto
5
Na wierzchu ułożyć plasterki żółtego sera i zwinąć jak roladę.
Krok 5 - Kolorowe mini pizze foto
6
Ostrym nożem pokroić na 2-2,5 cm krążki.
Krok 6 - Kolorowe mini pizze foto
7
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Krok 7 - Kolorowe mini pizze foto
8
Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 10-12 minut.
Krok 8 - Kolorowe mini pizze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 26.06.2017 09:35
wyglądają rewelacyjnie!
mirosława4 26.06.2017 07:49
fajna przekąska
jagoda5913 26.06.2017 00:42
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak