Kolorowe mini pizze

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • otręby pszenne

    0,5 szkl
  • siemię lniane

    2 łyżki
  • mleko ciepłe

    100 ml
  • woda letnia

    50 ml
  • jajko

    1 szt
  • drożdże świeże

    2 dag
  • olej

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    0,5 łyżeczki

Pozostałe produkty

  • ketchup ziołowy

    2-3 łyżki
  • szynka gotowana

    5-6 plasterków
  • kiełbasa podwawelska

    10 dag
  • papryka czerwona

    0,5 szt ( marynowana)
  • papryka zielona

    0,3 szt ( marynowana)
  • ser żółty

    9 plasterków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kolorowe mini pizze foto
Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, zamieszać, pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Kolorowe mini pizze foto
Do drugiej miski wsypać pozostałą mąkę, sól, otręby, dodać jajko, olej ciepłą wodę i wyrośnięty rozczyn.
Krok 3 - Kolorowe mini pizze foto
Wyrobić ciasto, przykryć i pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na deskę, rozwałkować w formie prostokąta, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 5-10 minut.
Krok 4 - Kolorowe mini pizze foto
Następnie ciasto posmarować ketchupem z ziołami, ułożyć wędlinę i pokrojoną w kostkę paprykę.
Krok 5 - Kolorowe mini pizze foto
Na wierzchu ułożyć plasterki żółtego sera i zwinąć jak roladę.
Krok 6 - Kolorowe mini pizze foto
Ostrym nożem pokroić na 2-2,5 cm krążki.
Krok 7 - Kolorowe mini pizze foto
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Krok 8 - Kolorowe mini pizze foto
Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 10-12 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 26.06.2017 09:35
wyglądają rewelacyjnie!
mirosława4 26.06.2017 07:49
fajna przekąska
jagoda5913 26.06.2017 00:42
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat