Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowe jajka przepiórki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajka przepiórcze 30 sztuka
koncentrat z buraków 250 ml
biały ocet winny 250 ml
woda
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuka
ziele angielskie 10 sztuka
cebula 1 sztuka
cukier 2 łyżka
sól 0,5 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe jajka przepiórki

Koncentrat barszczu mieszamy z octem winnym i wodą. Dodajemy cukier, sól oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez 10 minut, odstawiamy do wystudzenia.

W tym czasie gotujemy na twardo jajka, odcedzamy. Zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek.

Cebulę obieramy, kroimy w pióra i umieszczamy na dnie słoiczków (2 mniejszych lub 1 większego).

Układamy jajka, zalewamy wystudzoną zalewą. Zamykamy słoiczki i wkładamy jajka na 24 godziny do lodówki.

Po tym czasie jajka są gotowe do spożycia.

W takiej samej zalewie możecie przygotować także jajka kurze, aczkolwiek proponuję marynować je trochę dłużej, tj. 36-48 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak