Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe fusilli z pesto piniowo - ziołowym
PRZYGOTOWANIE:
1. Na początku przygotowujemy aromatyczne pesto:
Rukolę, bazylię oraz czosnek przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia składników.
Orzeszki piniowe prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu.
Ser kozi ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Następnie do rozdrobnionych z czosnkiem ziół dodajemy 3 łyżki koziego sera, rozdrobnione orzeszki piniowe, 1 łyżeczkę syropu klonowego (dla dodania delikatnej słodyczy) i pozostałą część oliwy z oliwek. Dokładnie mieszamy i miksujemy kilka sekund.
Całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
2. Kolorowy makaron fusilli gotujemy al dente w osolonej wodzie wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku (wtedy całe danie nabierze jeszcze bardziej wyrazistego aromatu).
Ugotowany makaron odcedzamy i dokładnie mieszamy z pesto pionowo - ziołowym.
Życzę smacznego! :)