Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowe ciasto według siostry Anastazji.

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 sztuki
cukier pół szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

Pianka z galaretką

śmietana typu ,,Śnieżka'' 1 sztuka
galaretka truskawkowa 1 sztuka
gorąca woda 250 ml
mleko zimne 200 ml

Pianka biała

śmietana typu ,,Śnieżka'' 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 płaska łyżka
gorąca woda 50 ml
mleko zimne 200 ml

Dodatkowo

brzoskwinie w puszce 1 puszka
galaretka brzoskwiniowa 2 sztuki
gorąca woda 750 ml
delicje pomarańczowe 30 dag

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast śmietany ,, Śnieżki '' można na każdą piankę ubić 250 ml śmietanki kremówki 30 %.

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe ciasto według siostry Anastazji.

Przepis na to ciasto pochodzi z książki siostry Anastazji, wprowadziłam do niego małe zmiany, zamiast kremówki użyłam śmietany typu ,, Śnieżka'', ale tylko dlatego, że nie wszyscy u mnie mogą jeść kremówkę. Ciasto jest kolorowe i bardzo lekkie. Przepis polecam.

Wykonanie:

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z ubitymi jajkami. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i studzimy.

2. Pianka z galaretką: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy według przepisu na opakowaniu, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy. Masę wykładamy na biszkopt.

3. Na piankę wykładamy delicje i wstawiamy do lodówki.

4. Pianka biała: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i lekko studzimy. Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na delicje i wstawiamy do lodówki.

5. Pomarańczowe galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego zastygnięcia. Brzoskwinie odsączamy dokładnie z zalewy i kroimy na mniejszą kostkę, następnie układamy je na białej piance. Całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Ciasto najlepiej zostawić na kilka godzin.

6. Po tym czasie ciasto kroimy, podajemy i smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 23.01.2017 07:42
Dziękuję:)
gusia1000 31.12.2016 22:46
Lekkie i smaczne.
Janina 27.12.2016 14:33
Świetne ciasto;))
KORAL 27.12.2016 13:11
Bardzo smaczne :)
Krystyna32 27.12.2016 12:58
bardzo apetyczne
ilka01 27.12.2016 12:30
pyszności ...:)
mysza75 27.12.2016 11:23
jakie fajne ciasto :-)
Babeczka35 27.12.2016 11:11
Dziękuję Wam bardzo:)
Grazyna0211 27.12.2016 11:06
smaczne ciasto
Patrycja33 27.12.2016 10:08
smakowite ciacho:)
Jadwiga/Jaga85 27.12.2016 09:33
pyszne ciasto
Madzai 27.12.2016 09:33
Chętnie bym zjadła
gosia56 27.12.2016 09:26
na pewno pyszne ciasto;)
Ewelina1991 27.12.2016 09:24
wygląda kusząco!!
MonikaW 27.12.2016 08:53
super przepis, bardzo lubię takie :)
Agnieszka-87-25 27.12.2016 08:32
apetyczne jest
Babeczka35 27.12.2016 07:45
Dziękuję:)
pestka 27.12.2016 01:37
smaczne ciasto
MagdalenaIC 27.12.2016 00:17
Kolejny pyszny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak