Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe ciasto
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (+przesiane kakao do ciemnego biszkoptu).
Biszkopty wylewamy na średniego rozmiaru blaszki. Pieczemy ok. 30 min w temp 180 st.
Masa budyniowa:
Z mleka, budyniu, mąki ziemniaczanej i cukru gotujemy budyń.
Odstawiamy by wystygł.
Masło ucieramy z żółtkiem. Stale miksujemy i dodajemy po łyżce przygotowanego budyniu.
W ostygniętym ciemnym biszkopcie wykrawamy literatką kółka (w odstępach ok średnicy literatki).
Na jasnym biszkopcie rozsmarowujemy 1/3 masy. Układamy wycięte krążki.
Do boków ciasta "przyklejamy" herbatniki. Ciemne krążki lekko dociskamy a pomiędzy luki wlewamy prawie już tężejącą zieloną galaretkę. Smarujemy połową pozostałej masy.
Kładziemy ciemny biszkopt z powykrawanymi kółkami i w każde z nich wlewamy prawie już tężejącą czerwoną galaretkę. Smarujemy pozostałą masą.
Polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Odstawiamy w chłodne miejsce.