Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowe bajaderki

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 30 dag
masło 20 dag
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 1/2 szklanki
kwaśna śmietana 2 łyzki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Ponadto

mleko 3,2% 1/2 szklanki
masło 15 dag
cukier puder 1/2 szklanki
kakao 2 łyżki
dżem wiśniowy 3 łyżki
orzechy włoskie 15 dag
aromat rumowy 1/2 łyżeczki
czekolada deserowa 2 szt

Do obsypania

kolorowa posypka
orzechy włoskie
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe bajaderki

Kroki postępowania

1
Ciasto kruche. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać cukier puder i kwaśną śmietanę.
Krok 1 - Kolorowe bajaderki foto
2
Zagnieść ciasto.
Krok 2 - Kolorowe bajaderki foto
3
Następnie podzielić ciasto na pół i rozwałkować dwa okrągłe placki.
Krok 3 - Kolorowe bajaderki foto
4
Każdy placek przełożyć do tortownicy ok 26 cm i upiec oddzielnie. Ostudzić.
Krok 4 - Kolorowe bajaderki foto
5
Ciasta zostawić do wysuszenia w ciepłym miejscu. Najlepiej na całą dobę. Po wysuszeniu pokruszyć i zmielić.
Krok 5 - Kolorowe bajaderki foto
6
Orzechy włoskie obrać i zmielić.
Krok 6 - Kolorowe bajaderki foto
7
Zagotować mleko, masło, cukier puder, kakao. Pod koniec dodać czekolady deserowe i roztopić, cały czas mieszając. Lekko przestudzić.
Krok 7 - Kolorowe bajaderki foto
8
Przestudzoną masę wymieszać ze zmielonym ciastem kruchym, zmielonymi orzechami, dżemem wiśniowym i aromatem rumowym.
Krok 8 - Kolorowe bajaderki foto
9
Całą masę dokładnie wymieszać.
Krok 9 - Kolorowe bajaderki foto
10
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w wiórkach kokosowych.
Krok 10 - Kolorowe bajaderki foto
11
Bardzo lubianych przez dzieci kolorowych cukierkach w posypce.
Krok 11 - Kolorowe bajaderki foto
12
A także można obtaczać w posiekanych orzechach włoskich. Można również takie uformowane kulki polać polewą czekoladową lub lukrem.
Krok 12 - Kolorowe bajaderki foto
13
Gotowe bajaderki schłodzić w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień.
Krok 13 - Kolorowe bajaderki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 07.08.2016 01:05
Porywam kilka ;)
Ela15 08.03.2016 07:01
na pewno super smakują
Jagódka77 28.01.2016 14:05
świetnie wyglądają
adelajda 18.01.2016 10:53
Po proszę o jedną do kawki
IwonaKa 14.01.2016 21:46
świetne,muszę zrobić takie
stokrotka 09.01.2016 17:20
pyszności, świetne na deser
Bernadeta1 17.12.2015 19:43
super ciasteczka do kawusi
Wacław 12.12.2015 11:09
bardzo apetyczne ,mniam :-)
monika141 29.11.2015 15:21
smaczne kuleczki
gusia1000 27.11.2015 00:29
Super słodkość.
Ewa Wojtaszko 26.11.2015 23:38
proste,kolorowe,smaczne,czego chcieć więcej :)
Marta1986 26.11.2015 21:14
pysznosci mniam
ben-ka 26.11.2015 20:29
Urocze :) aż chce się sięgnąć chociaż po jedną.
Mama niejadka 26.11.2015 20:10
Pysznie wyglądają
MałaMi89 26.11.2015 19:41
Małe pychotki w sam raz na jeden raz ;)
ilka01 26.11.2015 19:36
pychota :)
joannaa24 26.11.2015 19:06
Fajne, lubię takie
w mojej kuchni 26.11.2015 19:01
lubię do kawki
gosia1988 26.11.2015 18:49
smakowicie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak