Kolorowe bajaderki

Kolorowe bajaderki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche

  • mąka pszenna

    30 dag
  • masło

    20 dag
  • żółtka

    2 szt
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • kwaśna śmietana

    2 łyzki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Ponadto

  • mleko 3,2%

    1/2 szklanki
  • masło

    15 dag
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • dżem wiśniowy

    3 łyżki
  • orzechy włoskie

    15 dag
  • aromat rumowy

    1/2 łyżeczki
  • czekolada deserowa

    2 szt

Do obsypania

  • kolorowa posypka

  • orzechy włoskie

  • wiórki kokosowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kolorowe bajaderki foto
Ciasto kruche. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać cukier puder i kwaśną śmietanę.
Krok 2 - Kolorowe bajaderki foto
Zagnieść ciasto.
Krok 3 - Kolorowe bajaderki foto
Następnie podzielić ciasto na pół i rozwałkować dwa okrągłe placki.
Krok 4 - Kolorowe bajaderki foto
Każdy placek przełożyć do tortownicy ok 26 cm i upiec oddzielnie. Ostudzić.
Krok 5 - Kolorowe bajaderki foto
Ciasta zostawić do wysuszenia w ciepłym miejscu. Najlepiej na całą dobę. Po wysuszeniu pokruszyć i zmielić.
Krok 6 - Kolorowe bajaderki foto
Orzechy włoskie obrać i zmielić.
Krok 7 - Kolorowe bajaderki foto
Zagotować mleko, masło, cukier puder, kakao. Pod koniec dodać czekolady deserowe i roztopić, cały czas mieszając. Lekko przestudzić.
Krok 8 - Kolorowe bajaderki foto
Przestudzoną masę wymieszać ze zmielonym ciastem kruchym, zmielonymi orzechami, dżemem wiśniowym i aromatem rumowym.
Krok 9 - Kolorowe bajaderki foto
Całą masę dokładnie wymieszać.
Krok 10 - Kolorowe bajaderki foto
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w wiórkach kokosowych.
Krok 11 - Kolorowe bajaderki foto
Bardzo lubianych przez dzieci kolorowych cukierkach w posypce.
Krok 12 - Kolorowe bajaderki foto
A także można obtaczać w posiekanych orzechach włoskich. Można również takie uformowane kulki polać polewą czekoladową lub lukrem.
Krok 13 - Kolorowe bajaderki foto
Gotowe bajaderki schłodzić w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Diana Rusiłowicz

07.08.2016 01:05
Porywam kilka ;)

Ela15

08.03.2016 07:01
na pewno super smakują

Jagódka77

28.01.2016 14:05
świetnie wyglądają

adelajda

18.01.2016 10:53
Po proszę o jedną do kawki

IwonaKa

14.01.2016 21:46
świetne,muszę zrobić takie

stokrotka

09.01.2016 17:20
pyszności, świetne na deser

Bernadeta1

17.12.2015 19:43
super ciasteczka do kawusi

Wacław

12.12.2015 11:09
bardzo apetyczne ,mniam :-)

monika141

29.11.2015 15:21
smaczne kuleczki

gusia1000

27.11.2015 00:29
Super słodkość.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat